Zit burn-out tussen je oren..?

Burn-out zit tussen je oren..?

Een veelgehoorde uitspraak maar is dat wel zo?

Toegegeven, natuurlijk spelen onze gedachten, onze perceptie hierin een rol. Maar is dat het hele verhaal?

Wellicht kan een uitstapje naar de Traditionele Chinese Geneeskunde hier wat meer duidelijkheid in brengen. Met name het model van de 5 Elementen.

Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. De organen en de emoties zijn hier aan gekoppeld. Vuur: hart en dunne darm met de emotie ‘vreugde’, Aarde: maag en milt, met als emotie ‘je zorgen maken’, Metaal: longen en dikke darm met ‘verdriet als emotie, Water: nier en blaas waarbij ‘angst’ de emotie is en Hout: lever en galblaas waarbij het gaat om ‘boosheid’ als emotie.
De buitenste pijlen-cirkel wordt gezien als een ‘voedende’ cyclus, een ‘moeder-kind-relatie’ waarbij het ene element het volgende voedt. In een continue cyclus! Zit er 1 zwakker element bij dan zal, op termijn, het hele systeem daar wat van merken.
De binnenste, gekruiste pijlen geven een ‘controlerende’ cyclus aan. Elk element controleert weer een ander element. Ook hier weer in een continue cyclus.
Alles heeft dus met alles te maken en is ook afhankelijk van elkaar. Dat geldt intern maar ook in relatie tot anderen of de wereld waar we deel van uitmaken.

Projecteren we dit op ‘burn-out’ dan zien  we een domino-effect.
Voorbeeld. We hebben een conflict op de werkvloer en je bent boos over het onrecht wat jou is aangedaan. Hiermee verzwak je het “hout-element”, die er, onder andere,  voor moet zorgen dat dit soort processen verwerkt worden (oplossen van stagnaties). Gevolg hiervan is dat het “vuur-element” niet goed gevoed wordt wat zich dan weer uit in: hartkloppingen, druk op de borst, kortademigheid, geen vreugde meer ervaren. Daardoor verzwak je op zijn beurt weer het “aarde-element” waardoor je nog meer zorgen gaat maken, je spijsvertering ontregeld raakt en uitgeput raakt. Daardoor krijgt het “metaal-element” het zwaarder te verduren……enz., enz.

Intern zie je verstoringen op allerlei niveaus optreden maar ook in verhouding tot ‘de ander’. Je reageert korter af, je trekt je sociaal terug, je wordt cynischer, afstandelijker.

Hoe doorbreek je dan die schijnbaar eindeloze vicieuze cirkel?
Bij jezelf?. Stel jezelf maar de “schurende” vragen, zoals Wende Snijder in een AD-interview aangaf. Ben ik wel blij met mezelf? Zo niet wat ga ik er dan aan doen? Hoe uit zich dat fysiek, mentaal, emotioneel?
Maak de balans op en stel hem bij en opnieuw in!

Bekijk dan je externe relaties. Vind ik mijn relatie nog wel top of is  het verworden tot een eindeloze sleur waar we Voetbal Insight nodig hebben om ons nog enigszins ergens druk over te maken..

Hoe ga ik met mijn/onze wereld om? Doe ik ook mee om onze planeet te verzieken? Wat kan ik veranderen?
“Als we ergens fossiele energie uit onze planeet halen dan voedt dat ergens anders een conflict!” zag ik op Facebook voorbijkomen…

Zit burn-out tussen je oren? Deels wel. Maar het is veel meer dan dat! Het uit zich fysiek, emotioneel, in onze sociale interactie, in onze acties hoe we met onze wereld omgaan!
Alles heeft met alles te maken en alles beïnvloedt alles!

Ik speel de bal naar jou en wat ga je er mee doen?