34 % van de studenten loopt een verhoogd risico op een burn-out

’Een op drie studenten heeft verhoogde kans op burn-out’

25 okt. 2017 in BINNENLAND

AMSTERDAM – Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat meer dan een op de drie studenten (34,6 procent) een verhoogde kans heeft op een burn-out. Toch beoordeelt meer dan driekwart van de studenten (73,6 procent) hun eigen gezondheid als goed of zelfs zeer goed.

 ANP

Studenten zijn duidelijk meer emotioneel vermoeid dan werkenden, blijkt ook uit het onderzoek. Deze klachten bespreken is voor hen echter heel moeilijk. „Er wordt zoveel van studenten verwacht, dat studenten het normaal vinden om oververmoeid te zijn. Dit is een ernstig probleem waar veel meer aandacht voor moet komen”, aldus LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh.

Volgens het CBS en TNO heeft 14,6 procent van de werkenden in Nederland een verhoogde kans op een burn-out, maar ligt dit bij studenten nog 2,5 keer hoger. Financiële onzekerheid en een hoge werkdruk worden als belangrijkste redenen aangevoerd.

Voorzieningen

De LSVb vindt dat er in opleidingen aandacht moet komen voor het voorkomen van burn-outs. Studenten moeten leren hoe ze een te hoge werkdruk bij zichzelf kunnen herkennen en wat ze eraan kunnen doen. Daarnaast is het belangrijk dat de voorzieningen die er voor studenten met psychische klachten zijn verbeteren.

De studentenvakbond wil verder dat het Ministerie van Onderwijs vervolgonderzoek gaat doen naar andere oplossingen voor het probleem